Twitter

23 Şubat 2013 Cumartesi

OSCARLARDA DÜNDEN BUGÜNE İZ BIRAKANLAR

OSCARLARDA DÜNDEN BUGÜNE İZ BIRAKANLAR

Bu yıl 85'incisi yapılacak olan Oscar Törenleri'nde dünden bugün dek birçok isim akıldan çıkmayan nice izler bıraktı.İşte ünlü isimlerin ödül sevinci ile akıllardan çıkmayan sahneleri...

Sinema dünyasının en prestijli ödüllerinden olan 85'inci Oscar Ödülleri Töreni bu gece yapılacak. Sunuculuğunu, 'Family Guy' dizisinden tanınan Seth MacFarlane'nin yapacağı 85'inci Oscar Ödülleri, bu gece sabaha karşı saat 03.30'da Los Angeles'taki Dolby Theatre'da düzenlenecek bir törenle sahiplerini bulacak.

Tüm dünyanın merakla beklediği Oscar Ödül Törenlerinde dünden bugün dek birçok isim akıldan çıkmayan nice izler bıraktı. Unutulmayan bu karelerin bazıları dudak uçuklatan bazıları güldüren bazıları da şaşırtan cinsten birçok kareyi Oscar tarihine yazdırdı.

Dünyanın hayranlıkla izlediği ünlü sanatçılardan kimi mutluluktan ağladı, kimi ödülü almayacağını dünyaya ilan etti kimi de sahnede şınav çekti.

İşte dünden bugüne Oscar'larda iz bırakanlar:

1972: Kahraman gibi karşılandı

O zaman dek iki kez Oscar kazanan ancak ''Amerikan aleyhtarlığı'' yaptığı için sürgün edildiği ABD'ye 20 yıl aradan sonra dönen Charlie Chaplin'e verilen onur ödülü olay oldu. Adeta kahraman gibi karşılanan ve törende uzun süre alkışlanan Chaplin gözyaşlarına hakim olamamıştı.

1973: Ödülü reddetti

''Baba-Godfather" filmiyle "En İyi Erkek Oyuncu" dalında Oscar ödülü kazanan Marlon Brando'nun yerine sahneye çıkan "Sacheen Littlefeather" isimli kızılderili genç kız, Brando'nun Oscar ödülünü reddettiğini ve aktörün ''sinema endüstrisinin Amerikalı yerlilerin sorunlarına duyarsız kaldığı gerekçesiyle ödülü kabul etmediği'' yönündeki mesajını tüm dünyaya ilan etti.

1974: Hiç oralı olmadı

David Niven'ın sunuculuk yaptığı törende Liz Taylor'ın ismi anons edildiğinde Robert Opel adlı kişi çıplak bir şekilde sahneye geldi. Sunucu Niven, hiçbir tepkide bulunmadan, gayet sakin bir şekilde davetsiz misafirine esprili bir yanıt vererek konuşmasına geri döndü.

1979: Anne babasına teşekkür etti

Dustin Hoffman; Hoffman ''Geceyarısı Kovboyu'' filmiyle 1969'da, ''Lenny'' filmiyle 1974'te aday gösterildiği törenlere katılmayı reddetti. Ve zamanda bir televizyon muhabirine "Ödülleri terbiyesiz, ahlaksız, kirli ve abartılı buluyorum. Güzellik yarışmalarından hiç farkı yok" ifadelerini kullandığı belirtildi. Ancak 1979'da ''Kramer Kramer'a Karşı''daki rolüyle kazandığı ''En İyi Yardımcı Aktör Ödülü''nü almak için sahneye çıkarak "Doğum kontrolü yapmadıkları için anneme ve babama teşekkür ederim" dedi.

1992: Mutluluktan şınav çekti

Oscar töreninde 73 yaşındaki aktör Jack Palance, "City Slickers" filmiyle "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ödülünü kazandı ve sahnede aniden şınav çekmeye başladı.

1998: Sahnede koşturdu

''Hayat Güzeldir-Life is Beatiful'' adlı filmdeki rolüyle zorlu rakipleri Tom Hanks ve Ian McKellen'ı geride bırakan İtalyan yönetmen ve oyuncu Roberto Benigni, sürpriz sonuç karşısında ok mutlu oldu ve salonda oradan oraya koşuşturdu. Bu hali Benigni'yi, Oscar tarihinin ödül aldığına en çok sevinen oyuncusu yaptı.

1999: Ağlamaktan konuşamadı

''Aşık Shakespeare'' filmindeki rolüyle ''En İyi Kadın Oyuncu'' ödülünü kazanan Gwyneth Paltrow, hıçkırarak ağlamaktan konuşmasını bile yapamadı. Bu hali ile sanatçı, Oscar törenlerinin en çok ağlayan yıldızı unvanını da kazanmış oldu.

2002: İlk siyahi kadın sanatçı

''Monster's Ball'' filmindeki rolüyle ''En İyi Kadın Oyuncu'' ödülünü alan Halle Berry, bu ödülü kazanan ilk siyahi kadın olarak tarihe geçmekle kalmadı, ödülünü tüm kadınlara ithaf etti ''Bu an benden çok daha büyük...'' dedi.

2007: Sonunda başardı

5 kez aday gösterildiği halde Oscar'ı bir türlü alamamasıyla dikkat çeken sinemanın efsane yönetmenlerinden Martin Scorsese, altıncı kez aday gösterildiği ''Köstebek-The Departed'' adlı filmle sonunda Oscar'ı almayı başardı.

Steven Spielberg, George Lucas ve Francis Ford Coppola, ödülü sunmak için sahneye geldikleri ve zarftan Scorsese'nin ismi çıktı. Scorsese, ''iyi kontrol ettiniz mi zarfı, emin misiniz?'' diye espri yaparken, sinema dünyasının aynı kuşaktan dört büyük yönetmeni mutluluk karesinde bir araya gelmiş oldu.

2011: Ağzından küfür kaçtı

Melissa Leo ''Dövüşçü'' filmindeki rolüyle ''En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü''nü aldığı esnada konuşurken ağzından küfür kaçırdı ve Akademi Ödülleri tarihinde bir ilke imza atmış oldu.

2012: Heykelle konuştu

Geçen yıl ''En iyi Erkek Yardımcı Oyuncu'' dalında ''Beginners'' filmdeki rolüyle ödüle layık bulunan Christopher Plummer yaptığı konuşmada altın heykelciğe bakarak ''Biliyor musun, benden sadece 2 yaş büyüksün" ifadelerini kullanarak heykelle ilk konuşan sanatçı oldu. 


Ferda Şen


E-mail: ferdasen@bahcesehirnews.com

Twitter: @ferdassen

Facebook: Facebook.com/ferdassen

Blog: ferdasen.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder