Twitter

28 Şubat 2013 Perşembe

Yeni Papa nasıl seçilecek?

Yeni Papa nasıl seçilecek?

 

Katolik Hristiyanların ruhani lideri Papa 16'ncı Benediktus, görevinden ayrılmadan önce Aziz Petrus meydanında son vaazını verdi. 16'ncı Benediktus, bu akşam Papa sıfatıyla son görüşmelerini yaparak Vatikan'dan ayrılacak. 

Makamından bu akşam ayrılacak olan Papa 16. Benediktus, halefine kayıtsız şartsız itaat edeceğine dair söz vererek Kardinallere son kez hitap etti. "Dualarınızda size yakın olmaya devam edeceğim." diyen Papa 16. Benediktus'a, görevden ayrıldıktan sonra "Emerit Papa" ya da "Emerit Roma Piskoposu" unvanlarıyla hitap edilecek.

Peki yeni Papa nasıl seçilecek?

Yeni Papa'nın mart ayının sonuna kadar seçilmesi bekleniyor.

Tarihte papalar nasıl belirlendi, papalık seçimi nasıl yapılıyor ayrıntıları ile haberimizde...

Katolik alemi ruhani liderini binlerce yıllık geleneklere bağlı kalarak törenler eşliğinde belirliyor. Bunun için seçme yetkisi olan kardinaller, Latince olarak “extra omnes“ cümlesini söyleyip Sistine Şapeli’ni boşaltıyor. Bu işi olmayanlar dışarı anlamına geliyor.

Ardından şapelin büyük kapısının kapanması ile kardinaller aday isimler üzerinde görüşmeye başlıyor.

Kilise hem Papalık seçimini düzenleyen kurallar açısından oldukça sıkı hem de kilise gelenekleri açısından da oldukça baskın.

Kilise üyesi herhangi bir din adamı kilise kurallarına göre, Papa olma şansına sahip olsa da kardinaller şimdiye dek papayı hep kendi aralarından seçti.

En uzun soluklu papalık seçimi 3 yıl sürdü


Kilise tarihinde genelde kardinaller papa olma şansına daha yakın olsa da Vatikan tarihinde uzun süren papalık seçimlerine de rastlanıyor. Bunlardan biri oldukça, eski.

Vatikan’da 13. yüzyılda yeni papayı seçmek için toplanan kardinaller, aylar süren çabalara rağmen herhangi bir isim üzerinde uzlaşma sağlayamamış. Papaların o dönemde ikamet ettiği Viterbo kenti halkı, aylar süren belirsizlikten bıkmış ve yeni papayı bir an önce seçmeleri için kardinalleri bulundukları saraya kilitlemiş. Yiyecek-içecek verilip, kapısına da asker dikilmiş.

Kardinallerin toplanmasına verilen Latince isim “Konklave“ de o dönemden geliyor. Konklave “bir anahtarla kilitlendi“ anlamına geliyor. Ancak kapının kilitlenmesi de kardinallere yardım etmemiş.

Fakat Vitero halkı yılmadan Kardinallerin kaldığı sarayın çatısını sökmüş. Halk böylece rüzgâr ve yağmur altında daha çabuk bir karar verilmesini sağlamaya çalışmış. Ancak tüm bunların hiçbiri sonuç vermemiş.

Sonra 10. Gregor adını alan Papa Tedaldo Visconti, ancak üç yılda seçilebilmiş. Dolayısıyla bu olay tarihteki en uzun Papa seçimi olarak anılıyor.

En hızlı papalık seçimi

En kısa sürede yapılan Papa seçimi ise 1939 yılında Papa 12. Pius’un. Kardinaller o zaman yeni liderlerini sadece birkaç gün içinde seçmiş olsa da tarihçiler bu başarıyı dönemin kötü koşullarına bağlıyor. Dünyanın dört bir yanından gelen kardinaller, yeterli kalacak yer bulunmadığı için Sistine Şapeli’nin koridorlarında yatıp kalkmışlar, koridorlara kurulan ve paravanlarla ayrılan yataklarla öğrenci yurtlarını andıran bir ortamda seçimi gerçekleştirmişler.

Tüm bu zorlukların farkına varan Papa 2. Jean Paul ise Kardinaller Meclisi için özel bir misafirhane yaptırmış.

Toplam 166 özel odadan oluşan misafirhanenin her odasında büyük bir yatak, mini bir bar ve banyo bulunuyor. Telefon ve televizyonun olmadığı odalarda kalan kardinallerin ne dışarıdan bilgi alma ne de dışarıya bilgi sızdırma hakları var. Kaldıkları yerle toplantının yapıldığı şapel arasındaki bir kilometrelik yolu da yürüyerek gitmeleri yasak, transfer sadece otobüslerle sağlanıyor.

"Artık bir papamız var"


Yeni Papa seçildiğinde ise “Habemus papam“, yani “artık bir papamız var“ cümlesi ile tüm dünyaya yeni papanın seçildiği duyuruluyor. Ancak bu duyurudan önce oy pusulalarının hepsi geleneklere göre sobada yakılıyor.

Böylece Vatikan Sarayı’nın bacasından beyaz dumanla yeni papanın seçilmiş olduğu işareti gönderilmiş oluyor. Eğer kazanan yoksa, oy pusulaları siyah renk veren bir kimyasal madde ile yakılıyor.

Bugünden itibaren artık Hrıstiyan dünyası yeni Papa'sının nisan ayından önce seçilmesini bekliyor.

19 Nisan 2005 tarihinde Papa seçilen 16. Benediktus görevi bırakma kararı almasının ardından tüm dünya gündemini değiştirmişti.

Papa'nın, bugün gerçekleşen halka açık son genel oturumunu ise 3 binden fazla gazeteci takip etti. 

Ferda Şen


E-mail: ferdasen@bahcesehirnews.com

Twitter: @ferdassen

Facebook: Facebook.com/ferdassen

Blog: ferdasen.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder